@article { author = {Shobar, Maryam and Niknam, Vahid and Shobar, Zahra and Ebrahim zadeh, Hassan}, title = {Effect of Salt and Drought Stresses on Some Physiological Traits of Three Rice Genotypes Differing in Salt Tolerance}, journal = {Journal of Science,University of Tehran(not publish)}, volume = {36}, number = {2}, pages = {-}, year = {2010}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Salt and drought stresses are among major constraints to rice (Oryza sativa L.) production. In order to find some keys for better understanding of the mechanism of salt tolerance in rice, we compared the impact of salinity and drought on seedlings of three rice cultivars including IR29, FL478 and Gharib, which are salt sensitive, tolerant and moderately tolerant respectively. The two days seedlings were transferred to MS media complemented with iso-osmotic concentrations of NaCl (0, 50, 100 and 150 mM) or mannitol (0, 100, 180 and 275 mM) for 10 days. Both salt and drought stresses resulted in reduction of shoot biomass, alteration of protein content and antioxidant activities in all studied cultivars. However, some isoforms of antioxidant enzymes were induced by drought and suppressed by salinity. Moreover, proline content was considerably increased only under salt treatments.}, keywords = {Antioxidant Enzymes,mannitol,NaCl,Oryza sativa,proline,Protein}, title_fa = {اثر تنش‌های شوری و خشکی بر برخی صفات فیزیولوژیکی سه رقم متفاوت برنج از لحاظ تحمل شوری}, abstract_fa = {تنش‌های شوری و خشکی از مهم‌ترین موانع کشت برنج(Oryza sativa L.) به شمار می‌روند. در این پژوهش اثر تنش‌های مذکور بر دانه‌رست‌های سه رقم برنج به نام‌های IR29، FL478 و غریب که به ترتیب حساس، متحمل و نسبتاً متحمل به شوری هستند مورد مقایسه قرار گرفت. به منظور اعمال تنش‌های شوری و خشکی، دانه‌رست‌های دو روزه به محیط کشت پایه MS حاوی غلظت‌های ایزواسمزی NaCl (0، 50، 100 و 150 میلی‌مولار) یا مانیتول (0، 100، 180 و 275 میلی‌مولار) برای مدت 10 روز انتقال یافتند. هر دو تنش شوری و خشکی کاهش زی‌توده نوساقه، تغییر محتوای پروتئین و فعالیت آنزیم‌های پاداکسایشی را در تمامی ارقام مورد مطالعه به دنبال داشتند. هر چند، برخی ایزوفرم‌های آنزیم‌های پاداکسایشی با خشکی القا و با شوری مهار شدند. بعلاوه، محتوای پرولین تنها تحت اثر شوری افزایش قابل توجهی یافت. بین ارقام مختلف نیز در پاسخ به هر تنش تفاوت‌هایی مشاهده گردید؛}, keywords_fa = {آنزیم‌های پاداکسایشی.,پروتئین,پرولین,شوری NaCl,مانیتول}, url = {https://jos.ut.ac.ir/article_21797.html}, eprint = {https://jos.ut.ac.ir/article_21797_1e5c462b684376b71ac874180a698bf0.pdf} }